“Min datter er en hidsigprop. Hvordan griber jeg det bedst an?”
Jeg har en lille hidsigprop af en datter. Hun har da også Merkur stående i et ildtegn! Vil du give et bud på hvordan man kan møde hende i god kommunikation eller generelle tips ud fra hendes horoskop?

“Samtidig har hun en storesøster, der er tre gange ild i de tre store (Vædder, Løve, Vædder), men som har Merkur stående i Fiskene, og derfor er meget forsigtig og velovervejet i sin kommunikation. De to piger clasher ofte“.

Ovenstående spørgsmål fik jeg fra en 39-årig kvinde, der ønsker at være anonym – så jeg vil her kalde hende for “Louise”.

Jeg vil naturligvis meget gerne svare på dit spørgsmål, “Louise”, og se hvad jeg kan gøre for at belyse og forhåbentligt afklare situationen fra et astrologisk perspektiv. Se mit svar længere nede.

Baggrund

Louise har to døtre på henholdsvis 4 og 10 år. Og den yngste datter kan, som beskrevet, have et stort temperament, som ofte går i clinch med sin storesøster.

Den yngste datter har:

 • Solen i Skytten i 3. hus
 • Månen i Krebsen i 10. hus
 • Ascendanten i Jomfruen

Den ældste datter har:

 • Solen i Vædderen i 12. hus
 • Ascendanten i Vædderen
 • Månen i Løven i 5. hus

Mens Louise selv har:

 • Tvillingerne i 7. hus
 • Månen i Tyren i 5. hus
 • Ascendanten i Skytten

Mit svar

Kære “Louise”.

Tak for dit spændende spørgsmål, som mange nok kan nikke genkendende til. Jeg vil gå lige til sagen!

Din mindste datter har ganske rigtigt merkur i et ildtegn. Men hendes merkur står faktisk også i konjunktion med sol og jupiter i samme tegn. Altsammen i 3. hus – huset for blandt andet kommunikation.

Konjunktionen af sol, merkur og jupiter i Skytten i 3. hus vil, i sig selv, sandsynligvis give en stor trang til at kommunikere alt, hvad der rører sig i hende straks, ærligt og direkte.

Jupiter forstærker og ekspanderer alt, hvad den rører ved. Det vil sige, at der vil en stærk vilje og personlighed (solen) og et stort behov for at kommunikere (merkur og 3. hus). Hun vil gerne af med tingene med det samme. Få dem ud, få det løst – så hun kan komme videre.

Og ikke nok med det. Denne konjunktion af sol, merkur og jupiter i Skytten står i spænding (kvadrat) til hendes mars, som er i Fiskenes tegn i 6. hus. 

Mars er jo blandt andet aggression. Så denne kombination kan give tendens til netop et stort og letantændeligt temperament. 

Rastløshed og frustration

Der vil nok også være en meget stor rastløshed i hende. En trang til, at kunne bruge hendes meget store mængde energi. En trang til at blive stimuleret intellektuelt. Og en trang til afveksling, at der hele tiden sker noget nyt. Hun trives med konstant at udvide sin horisont og opleve nyt. 

Og når alt dette står i spænding til mars, kan man nemt forestille sig, at denne rastløshed kan blive til irritation og vrede – hvis alt omkring hende, efter hendes opfattelse, går for langsomt, er for kedeligt, er begrænsende eller opleves meningsløst. Så vil hun straks give udtryk for dette på en temperamentsfuld måde.

Alt dette kan forstærkes af mars’ placering i Fiskene, som godt kan give noget forvirring om, hvordan hun skal agere for at opnå, det hun ønsker. Mars i Fiskene kan ofte give en følelse af handlingslammelse.

Det skyldes, at hendes naturlige måde at gå efter hendes ønsker på, er dybt intuitiv. Det er en stille hvisken i det indre, der fortæller hende, hvad hun skal gøre for at være på rette tid på rette sted.

Dette er en stor gave, når hun lærer at bruge intuitionen. Men hvis hun “overdøver” denne stille vejledning i det indre, kan hun i stedet føle total forvirring og “tåge” omkring hendes vej frem. 

Hun vil grundlæggende set noget, der er meget direkte, hurtigt og øjeblikkeligt (Skytte-energien). Men den måde, hun naturligt går efter dette mål er indirekte, intuitiv og mere langsom (Fiske-energien). Dette kan måske virke ret frustrerende for hende. Hun vil noget NU, men hun skal komme derhen på en langsom, intuitiv måde.

Men hvis hun igennem livet lærer at rumme og mestre begge dele, vil hun opleve netop dette som en stor fordel. Hun vil potentielt kunne transcendere den indre spænding – og dermed også føle mindre frustration. Men dette er selvfølgelig på den længere bane, når hun bliver større og voksen.

Stor følsomhed og sårbarhed

Noget andet, jeg bemærker i hendes horoskop er, at hun har månen i Krebsen, som jo er en helt anden energi end Skyttens.

Månen er hendes følelsesliv. Og som barn er man faktisk typisk mere præget af månen end af solen. Så du skal vide om hende, at hun samtidigt med den store energi og det store temperament også er meget, meget følsom. 

Jeg kan nemt forestille mig, at hun tit får sagt ting på en meget direkte og nogle gange irritabel eller provokerende måde. Og derfor modtager hun vred kommunikation tilbage fra andre.

Men hun er faktisk samtidigt enormt følsom over for den vrede feedback, hun får tilbage. Selvom andre måske ikke ser det? Hun bliver sandsynligvis meget såret og ked af det, hvis omgivelserne giver hende tilbage af samme skuffe. Og hun kan blive ked af det over egne handlinger bagefter. 

Jeg kan forestille mig, at det kan svinge mellem disse poler. 

Hun er sandsynligvis, med månen i Krebsen i 10. hus, enormt følsom omkring, hvad andre mener om hende. Både i familien, men også i institutionen og andre steder.

Hun har brug for at føle sig rummet, accepteret, beskyttet, tryg, anerkendt og elsket. Og hun vil gerne være en del af en tæt følelsesmæssigt forbundet flok.

Hun er sandsynligvis meget, meget følsom (ja næsten over-følsom) i forhold til de mindste signaler fra andre, der indikerer, at det ikke står til som ovenstående.

Det reagerer hun straks på og vil straks forsøge at ændre det og tage “skylden” på sig – så hun kan “komme ind i varmen igen”. Det vigtigste for hende følelsesmæssigt er, at hun netop føler sig inde i den trygge varme i familiens skød.

Det er derfor vigtigt, når du sætter grænser for hende eller taler om svære ting med hende, at du gør det på en måde, der tager højde for den store følsomhed, og som forsikrer hende om, at hun ikke er “ude i kulden”. 

En hård skal og et stort hjerte

Med månen i Krebsen, er hun, som nævnt, ekstremt følsom. Men hun kan, af samme årsag, lukke totalt af for andre og blive hård, hvis hun ikke føler sig tryg, rummet, elsket og accepteret. Og her kan temperamentet også komme i spil, da Krebsen godt kan bide fra sig med sine klør, hvis den føler sig angrebet og såret. 

Samtidigt har hendes måne et meget harmonisk aspekt til blide og medfølende Neptun i 6. hus. Dette giver hende en yderligere sensitivitet. (Måske kan der endda være nogle spirituelle og/eller kunstneriske gaver?)

Dette aspekt vil give hende en enorm empati og et behov for at hjælpe og gøre nytte for andre. Selvom hun kan være direkte og temperamentsfuld, er hun altså samtidigt også enormt sensitiv, blid og medfølende.

Hun vil virkelig gerne hjælpe og drage omsorg for andre. Og hun bliver nok ked af det, hvis hun oplever, at andre ikke ser, at hun også har disse sider. 

Med månen i Krebsen har hun et stort behov for at andre bare intuitivt forstår og rummer hende og hendes følelser – uden at hun behøver at sige noget. 

Når hun bearbejder sine følelser, har hun meget brug for blot at føle sine følelser, være i dem. Måske på sit eget, trygge værelse. Men hun har samtidigt et stort behov for at føle, at hun bliver rummet, forstået og accepteret i processen.

I starten kan hun have svært ved at sætte ord på, hvad der foregår indeni hende. Hun skal først lige føle det. Hun har et stort behov for at mærke, at hendes mor bare er der for hende, elsker hende ubetinget og er klar til at lytte, hvis/når hun har brug for at tale. 

Frygt for svigt og udstødelse

Hendes måne har herudover et meget spændingsfyldt aspekt, i form af en opposition til saturn. Saturn står i Stenbukken i 4. hus, som er huset for familie, hjem og rødder. 

Hun kan af den grund måske nemt få en subjektiv følelse af at blive svigtet og begrænset i familien/hjemmet? (uanset om det er tilfældet eller hensigten fra omgivelserne). Men det er nogle følelser, som nemt kan opstå inden i hende, enten berettiget eller uberettiget. Hvilket så gør, at hun lukker af følelsesmæssigt, trækker sig og bliver endnu mere irritabel og udadreagerende. 

Det kan måske handle om, at hun føler sig misforstået i familien? At hun ikke føler sig set for den sensitive, følsomme, omsorgsfulde sjæl, hun også er?

Der kan i hvert fald, med oppositionen til Saturn, nemt opstå en følelse i barnet af ikke at være blevet næret nok. Den her følelse af at være “ude i kulden”, som nok er den værste følelse for en måne i Krebsen. 

Det er nok ret sandsynligt med hendes horoskop, at der for hende er en stor frygt forbundet med emnet familie. Frygten for at blive udstødt? Frygten for ikke at være elsket, rummet og accepteret, ubegrænset? 

Da hun har pluto i 4. hus, har hun muligvis også et stort behov for at have kontrol med familien. Hun kan måske have brug for at “få styr på jer”, for at sikre sig, at I ikke sårer eller svigter hende, hvilket kan være en medfødt tendens hos hende. 

Ligeledes kan I måske opleve, at hendes tilstedeværelse i familien, transformerer jer andre som mennesker og som familie. Hun får jer til at rykke jer, til at udvikle jer, til at se på jeres egne skyggesider og ømme punkter?

Din og hendes relation

Din sol (i Tvillingerne) står i opposition til din mindste datters kraftfulde konjunktion af planeter i Skytten. Og hendes planetkonjunktion står samtidigt i konjunktion med din ascendant.

Hendes identitet og vilje går derfor på mange måder i en modsat retning af din identitet og din vilje. Samtidigt med, at også hun virker enormt genkendelig for dig, da du genkender hendes energi fra din egen ascendant.

Du er som menneske sandsynligvis meget orienteret mod andre, særligt mod parforhold (grundet din Tvillinge-sol i 7. hus). Men din yngste datter, hjælper muligvis din personlige udvikling ved at inspirere dig til at blive mere selvstændig, at fokusere mere på din egen vej, din egen uafhængighed af andre? 

Du vil sandsynligvis gerne have relationer, der er præget af harmoni, fred og diplomati. Og det kan dermed måske udfordre dig, at du har fået en datter, som er så direkte, ærlig og umiddelbar, som hun er i sin kommunikation.

Hun siger, det hun tænker, og det hun mener, øjeblikkeligt – uanset konsekvenserne. Og dermed er hun måske kommet ind i dit liv for at hjælpe dig med at turde være mere direkte og ‘to the point’? At lade være med ‘sugar coate’ og ‘please’ for at sikre den gode stemning. For det er jo også vigtigt med brutal ærlighed. Nogle gange skal der nogle sandheder på bordet for at relationer kan forblive sunde. Og det kan hun lære dig.

Du kan så omvendt hjælpe hende med at lære at mærke lidt mere efter i kroppen, inden hun taler eller handler. Så hun kan nå at lave en lille smule konsekvensberegning, inden hun kører derud af. Så hun på den måde kan undgå eventuelle uønskede effekter af hendes kommunikation og ageren. 

Du kan lære hende at lytte og spørge noget mere (som du er dygtig til med din Tvillinge-sol). I stedet for at belære og tale TIL folk, som Skytten godt kan komme til nogle gange. 

Fordi I på nogle områder vil noget, der er diametralt modsat af hinanden, er det vigtigt, at I respekterer, at dette er tilfældet. Så det ikke bliver et tovtrækkeri om, hvem der skal bestemme eller dominere.

Mit råd vil i stedet være at give hinanden plads på de områder, hvor I er hinandens modsætninger. Gå måske lidt hver for sig, eller lad bare hinanden være lidt, når de store forskelligartede ønsker kommer op. 

Tag hatten af for, at I er to stærke, og på visse områder forskellige, personligheder. Nyd, at I er unikke og kan lære hinanden noget. Respektér jeres individuelle forskelligheder. Forsøg ikke at lave om på dem, men giv jer begge individuel plads til at udfolde sig. 

Din omsorgs- og kommunikationsstil

Jeg har herudover bemærket, at din måne står i Tyren i 5. hus. Du har dermed en god stabilitet og en sanselig, kropslig måde at drage omsorg på, som faktisk passer rigtig godt til din mindste datters behov (måne i Krebsen i 10. hus).

Når hun har brug for rummelig og non-verbal omsorg, er du derfor rigtig godt rustet til dette. Du har en meget tålmodig, venlig, rolig og fysisk orienteret omsorgsstil. Så træk endelig på den, hvis hun føler sig såret, ked af det eller lignende. 

Ydermere bemærker jeg i dit horoskop, at du også (ligesom din yngste datter) har en måne-saturn opposition. Det vil sige, at denne frygt for at blive svigtet og følelsen af ikke at have modtaget nok omsorg, måske er noget, du kender fra din egen barndom?

Hvis det er tilfældet, så spiller din datter den rolle for dig, at hun “trykker på” denne følelse for at få noget bearbejdet og bevidstgjort i dig. 

Ligeledes vil jeg pointere, at din merkur er i Tyren, som jo er langt mere rolig, sindig og diplomatisk end den bramfrie, hurtige, direkte og hudløst ærlige kommunikation fra en merkur i Skytten (i konjunktion med jupiter og solen!).

Du kan derfor (og pga. din måne i Tyren) måske føle det lidt “traumatisk”, når hun sådan tramper afsted (nogle gange som en elefant i en glasbutik?) og bare siger alt direkte hele tiden. 

Du har jo selv brug for rolige, fredelige, venlige omgivelser. Så når der bliver sagt brutalt ærlige ting, som bare rammer andre direkte, og når der skabes konflikter omkring dig, er det nok vanskeligt for dig følelsesmæssigt. Og det kan irritere dig.

Tyren vil jo bare gerne gå i fred på sin blomstereng og spise græs og have det rart… Det kan altså godt ‘trigge’ dig lidt, når hun skaber konflikt.

Her vil det være godt for dig, hvis du kan finde en måde, at trække dig lidt ud af situationen på, så du ikke selv bliver følelsesmæssigt involveret.

Måske kan du også have et lille sted i hjemmet, som kun er dit? Hvor du ved, at der altid er “en rolig blomstereng”, du kan trække dig tilbage til. En meditationspraksis, en daglig solo-gåtur eller lignende kunne også være gode idéer.

I to er samtidigt begge enormt stædige. Hun har sol-jupiter-merkur konjunktion. Så hun har en stor personlighed og meget stærke holdninger, som hun stå ved med alt, hvad hun er. 

Og du har merkur i Tyren i 5. hus i konjunktion med din måne. Så du ved, hvad du mener, og du holder på dit. Du er følelsesmæssigt tilknyttet dine holdninger. Mens din datter er personligt tilknyttet sine. Så ingen af jer flytter jer. 

Her er er det igen godt at forstå, at det er sådan, det er. I kommer ikke til at overbevise hinanden. Så hvis I har forskellige holdninger på et område, så respektér dette, og lade jer begge være. Tag hatten af i respekt og glæde for, at I hver især har en værdig “modstander”, som giver jer et værdigt modspil.

Og giv jer begge rum til at have de holdninger, I nu engang har og står fast på.

Pigernes relation med hinanden

Din ældste datter har Solen i Vædderen i 12. hus, månen i Løven i 5. hus og ascendanten i Vædderen. 

Faktisk har din ældste datter hele 6 planeter plus Chiron i 12. hus, som er Fiskenes hus. Det vil sige, at hun, til trods for den store ild-indflydelse, også er meget Fiske-præget. 

Da hun også har merkur og Neptun i Fiskene i 12. hus, har hun, som du selv er inde på, en meget mere blid, intuitiv og tilpassende kommunikationsstil. Men hun kan måske også have svært ved at mærke sig selv, finde ud af hvem hun er, og hvad hun egentligt mener?

Hun kan måske også have svært ved at sætte ord på det hun mener og sætte grænser. Simpelthen fordi hendes kommunikationsstil er intuitiv (og måske kan hun også have kunstneriske evner?). Hvis hun er i kontakt med intuitionen, er hun fabelagtig til at altid finde de helt rigtige ord, at altid sige de rigtige ting på de rigtige tidspunkter.

Men er hun ikke i kontakt med sin intuition, kan hun finde det meget forvirrende at finde sin egen holdning, italesætte den og finde ud af, hvornår og hvordan hun skal sætte grænser. Hun kan i så fald måske ofte vælge blot at føje sig og tilpasse sig. Også ud af hensyn og empati, som hun også rummer store mængder af. 

Det kan derfor muligvis være, at din store datter er nemmere at have med at gøre med. Men det kan måske godt være, fordi hun føjer og tilpasser sig mere?

I forhold deres indbyrdes relation, har jeg bemærket, at den spænding, der er mellem din yngste datters sol-merkur-jupiter konjunktion og hendes mars, går i direkte forbindelse med din ældste datters merkur og neptune. Lillesøsters mars står i konjunktion med storesøsters merkur og neptun. Lillesøsters temperament rammer derfor lige ned i storesøsters sensitive kommunikationsstil. 

Det er muligt, at den irritation den yngste føler over ikke at kunne finde ud af, hvordan hun skal gå efter sine egne mål, bliver spejlet i storesøsterens lidt vage, “slørede”, intuitive måde at kommunikere på. Og lillesøsters egen vrede på sig selv over, at hun ikke kan fornemme sin egen vej, kan så måske gå ud over storesøsteren, via en enormt direkte, bramfri kommunikation.

Lillesøsters Skytte-indflydelse kan ikke holde uklarhed og “tågethed” ud. “Få det nu ud, få det nu sagt” er ligesom fornemmelse i en Skytte, når den møder uklarhed. Og det kan få det Skytte-prægede menneske til at blive provokerende. 

Ligeledes er der i den yngstes horoskop jo denne tredobbelte konjunktion mellem sol, merkur og måne, som er placeret i 3. hus. Det er huset for kommunikation, men det faktisk også huset for søskende. Hendes søster er dermed nok meget vigtig for hende og et stort tema i hendes liv. 

Og der kan eventuelt også være en vis frygt i din yngste pige for søskendefavorisering. En frygt for, at hendes søster skulle blive favoriseret over hende, og derfor måske også et behov for at konkurrere med hende om opmærksomhed, anerkendelse og kærlighed? 

Ydermere er din ældste datters mars i Vædder i spænding til din yngstes måne i Krebsen. Så den store kan måske også i hendes måde at gå efter sine mål og forsvare sig på, komme til at drøne lige ind i den yngstes sensitive følelser?

Mine råd til dig

Med baggrund i alt det ovenstående er mine bedste råd til dig følgende:

 1. Brug alt det, jeg her har skrevet til at danne dig en endnu dybere indsigt i, dit barns indre “konstruktion”. Bare det, at du forstår, hvordan hun er “sat sammen”, vil i sig selv lette situationen og konflikterne, da du forstår hendes indre “kort” og kender hendes reaktionsmønstre. Det kan gøre det langt nemmere at holde sig følelsesmæssigt upåvirket, da du ved, hvad det drejer sig om. Du ved, hvad der er i spil, og du ved også, hvilke kampe, du ikke skal tage, fordi der på nogle punkter blot er tale om forskellighed, der hver især skal respekteres og gives plads til.

 2. Husk på din datters Krebse-måne og dens store følsomhed, dens mekanismer og dens store frygt for svigt. At hun nogle gang får sagt ting vredt/hårdt, men hun i virkeligheden er sårbar indenunder. Det vil nok kunne lette på noget af temperamentet. Hun har brug for at føle uendelig, ubetinget omsorg, kærlighed og accept – for hun har en stor frygt for det modsatte. 

 3. Forsøg at give din datter nogle redskaber til at håndtere sin store begejstrede, rastløse energi og sin direkte, bramfri kommunikation, som nogle gange bringer hende i uønskede problemer. Her er det rigtig godt for hende, at lave noget aktivt, gerne noget fysisk. Hun har brug for at komme af med energien på en god måde. En god gåtur eller anden motion, kan måske være med til lige at tage toppen af energien, så hun ikke bliver så frustreret og måske kan nå at tænke lige et sekund mere, før hun får sagt noget, hun fortryder. 

 4. Hjælp hende med at finde ind til sin intuition, så hun bedre kan bruge sin handlekraft (mars), som er intuitivt baseret. Når hun lærer dette, vil hun være mindre frustreret. Hun er nok for energisk, til at have tålmodighed til at sidde ned og meditere. Hun vil derfor nok have lettere ved at komme i meditation via fysisk aktivitet, såsom gåture, yoga eller lignende. Eller ved kreativ aktivitet, som stimulerer hende, men samtidigt fører hende ind i zen, uden at hun bemærker det. Efter sådan en aktivitet vil hun nok intuitivt og helt spontant, vide hvad hun skal gøre – hvor hun før måske var i tvivl. Fysiske, kreative, spændende aktiviteter kan gøre hende meditativ, så hun bedre kommer i kontakt med sin handlekraft. 

 5. Stimulér hende intellektuelt, kreativt og fysisk. Hun har brug for udfordringer og opgaver på disse fronter. Hun er super intelligent, hurtig og kvik, og hvis hendes talenter ikke kommer i spil, hvis det går for langsomt eller hvis hun ikke har frihed til at udfolde dem, bliver hun rastløs, så frustreret og så vred. 

 6. Da din yngste datter har ascendant i Jomfruen i trigon til Pluto i Stenbukken i 4. hus. vil hun sandsynligvis have en forkærlighed for, at der godt praktisk og økonomisk styr på tingene i hjemmet. Det vil derfor altid fremme hendes trivsel, når hun oplever, at forældrene har “styr på det” rent praktisk. Selvom hun også godt selv kan lide alsidighed, variation og frie rammer med al sin Skytte-energi, så kan hun nok også godt lide, at hjemmet har ro, renlighed og regelmæssighed (som hun så kan bryde med, når hun føler trang til noget andet!). 

 7. Arbejd med at forsikre din mindste om, at hun ikke skal frygte søskendefavorisering. Sørg eventuelt for at have enetid med dem begge, hvor de kan få lov at have dig helt for dem selv. Og sørg for at give dem begge meget tydelig anerkendelse og ros. For det nyder de begge, og de har begge behov for at blive godt fyldt op på den konto for at føle sig trygge og godt tilpas.

Ovenstående er min bedste fortolkning af jeres horoskoper og mine bedste råd til situationen. Husk, at dette blot er min fortolkning (som er foretaget uden feedback fra dig). Så brug kun det, der klinger rigtigt for dig. Din intuition ved altid bedst.

Herudover så håber jeg, at du har kunnet bruge min inputs, og at det har kunnet give noget afklaring og nogle brugbare tilgange. Skriv meget gerne til mig, hvad du tænker om tolkningen. Og bruger du nogle af rådene, så meld meget gerne tilbage, hvad det har haft af effekt.

Er du interesseret i at få foretaget en dyberegående konsultation, så se mere her. Og har du lyst til at blive klogere på astrologi, så følg med i min blog.

Kærlig hilsen
Annamaria.